Pages

Wednesday, June 30, 2010

Udang Goreng Sayur Campur


Bahan-bahannya:

200 gm udang
pelbagai sayur yang disukai
3 ular bawang putih diketuk
2 sudu teh garam untuk memerap udang

Cara-caranya:

Perap udang dengan garam selama 10 min.
Tumis bawang putih hingga naik bau.
Masukkan udang, kacau hingga agak masak.
Masukkan sayur yang adak keras seperti karot dan bunga kobis.
Bila udang agak masak dan sayur tadi agak layu, masukkan sayuran yang lain.
Kacau hingga rata dan bila sayur layu, boleh diangkat.

Selamat mencuba!

Tuesday, June 29, 2010

Sup Sayur Cendawan


Resepi asal adalah dari dapur Nurindah.

Bahan-bahannya:

150 gm cendawan tiram - disiat-siat kasar
5 batang sawi - potong ikut suka
sedikit karot - potong ikut suka
sedikit bunga kobis
2 biji bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
 5 biji cili padi
air untuk kuah, jangan terlalu banyak kerana cendawan sudah berair.
lada sulah secukup rasa
serbuk lada hitam secukup rasa
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara-caranya:

Tumis semua bahan yang ditumbuk hingga naik bau dan sedikit garing.
Masukkan air, cendawan dan sayur yang lain.
Masukkan semua perasa kecuali garam.
Biar hingga mendidih dan cendawan layu, masukkan garam.
Biar sebentar, barulah diangkat.
Masukkan cendawan, 

Telur Dadar Budu


Bahan-bahannya:

2 biji telur gred B
1 biji cili hijau - hiris nipis
1 biji cili merah - hiris nipis
1/2 labu bawang besar - dipotong nipis
3 sudu besar budu

Cara-caranya:

Pecahkan telur dalam mangkuk.
Masukkan semua bahan-bahan lain.
Gaulkan rata.
Goreng hingga garing dan naik baunya.
Siap untuk dimakan.

Friday, June 25, 2010

Sandwich for dinner

There's no need for a recipe because to make this sandwiches you only need coleslaw, salad leaves, fried chicken fritters and a little bit of pepper.

All these are for my dear husband. Our dinner is so simple.

Sayur Campur Cendawan Masam Manis


Bahan-bahannya:

150 gm cendawan tiram - disiat-siat
4 batang sawi - dipotong kasar
karot - ikut suka
3 ulas bawang putih - ditumbuk
2 biji cili hijau - dipotong halus
1 camca besar sos tiram Nona
2 camca besar sos masam manis 
satu cawan air - kuah
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara-caranya:

Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik baunya.
Masukkan karot dan batang sawi.
Bila kedua-duanya nampak agak layu, masukkan daun sawi dan cendawan.
Kacau hingga semuanya kelihatan layu.
Masukkan air. Kacau hingga mendidih.
Masukkan sos tiram dan sos masam manis. Kacau lagi.
Akhir sekali masukkan garam secukup rasa.
Puas hati dengan rasanya bolehlah diangkat dan dihidang.

Selamat menjamu selera! Mudah kan?

Tuesday, June 22, 2010

Coleslaw for Two


bahan-bahannya:

1/4 biji kobis cina - dicincang
1/4 biji kobis ungu cameron - dicincang
karot - ikut suka, dicincang
 4 sudu besar mayonis lady's choice
sos thousand island lady's choice sesedap rasa

caranya:

selepas semua sayur dicincang halus, campurkan semuanya dalam mangkuk
gaulkan bersama mayonis dan sos thousand island hingga rata
simpan sebentar atau semalaman dalam peti sejuk
boleh dimakan begitu saja

nota: kakchik ni suka yang mudah-mudah je

Sunday, June 20, 2010

Sayur Air Timun


Bahan-bahan:

2 biji mentimun - dibelah dua dan dipotong serong
3 ulas bawang merah - ditumbuk
segenggam ikan bilis - ditumbuk
1/2 sudu teh lada hitam - ditumbuk
3 cawan air
garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:

1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk kecuali garam dan gula. Masak atas api sederhana.
2. Bila air mendidih, masukkan garam dan gula.
3. Gaul rata, kecilkan api.
4. Bila timun agak layu bolehlah diangkat dan dihidang.

Selamat menjamu selera!

Friday, June 18, 2010

Cendawan Tiram Goreng Sempoi


Bahan-bahannya:

200 gm cendawan tiram - disiat-siat
3 ulas bawang putih - ditumbuk atau diketuk
 1 biji cili hijau - dihiris nipis
1 biji cili merah - dihiris nipis
sedikit minyak untuk menumis
sedikit air
lada sulah secukup rasa
1 sudu besar sos tiram

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan cendawan tiram, gaul rata.
3. Masukkan air untuk kuah - ikut suka. Gaul rata
4. Masukkan sos tiram kemudian lada sulah.
5. Bila cendawan agak masak, masukkan kedua-dua jenis cili. Gaul rata.
6. Angkat dan hidang untuk dimakan.

** Jika suka masin, tambahkan garam secukup rasa pada langkah ke 4.

Selamat mencuba!


Wednesday, June 16, 2010

Sayur Campur


untuk 4 orang

bahan-bahan:
6 batang kacang panjang - potong pendek
1/2 batang karot - potong ikut suka
2 batang sawi - potong ikut suka
bunga kobis - ikut suka nak banyak mana
segenggam ikan bilis - dibersihkan
3 ulas bawang merah - dimayang
1 ulas bawang putih - dimayang
sedikit minyak
2 sudu besar sos tiram
garam dan serbuk lada hitam secukup rasa

cara-caranya:
panaskan minyak pada api perlahan
tumiskan bawang yang telah dimayam hingga naik bau
masukkan ikan bilis, goreng hingga rangup
masukkan karot, bunga kobis dan kacang panjang, gaul rata hingga agak layu
masukkan sawi dan kacau rata
masukkan sos tiram
masukkan garam dan serbuk lada hitam
kacau hingga sayur masak
hidangkan panas-panas

resepi sendiri

Click if you like

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails