Bahan-Bahan
~~~~~~~~~~~~
- 1 sudu makan gula
- 1/2 cawan susu cair/segar
- 1 oz yis (kakchik guna dry yeast)
- 250 gm tepung gandum (2 cawan)
- 15 gm (1 sudu makan) mentega
- 1 biji telur
~~~~~~~~~~~~~~~~
- Masukkan kesemua bahan dan gaulkan sehingga sebati perlahan-lahan.
- Uli adunan hingga jadi doh yang lembut & tak lekat di tangan. Jika doh lembik, tambahkan tepung & uli lagi hingga doh lembut & kental.
- Biarkan di bawah penutup kain lembab hingga doh naik 2 kali ganda.
- Tumbuk doh untuk keluarkan angin, canai dan bahagikan kepada saiz kecil seberat lebih kurang 35 gm.
- Buat bentuk bulat (ikut suka hati pun boleh) dan masukkan dalam acuan.
- Sapukan kuning telur untuk kilat. (kakchik letak keju mozarella untuk topping).
- Bakar pada suhu 200 darjah C selama 20 min.
menarik roti nie..nampak sedap pulak..sejak buat roti kentang tak jadi terus takut nak buat lagi..
ReplyDeletelembut tak roti ni....itu hari saya buat roti jadi Batu hehehe
ReplyDelete