Pages

Thursday, February 19, 2009

Penkek Manis


Hari ni goreng penkek lagi. Kali ni buat penkek manis sebab ada penambahan 2 sudu makan gula. Biasanya buat adunan biasa tanpa gula. Ada la manis sikit-sikit.


Resepinya

Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan tepung penkek Pillsbury
3/4 cawan susu segar
2 sudu makan minyak zaitun
2 sudu makan gula
2 biji telur ayam gred B

Caranya:
Campurkan semua bahan dalam mangkuk adunan.
Gaulkan hingga rata.
Goreng di dalam kuali tanpa minyak.
Siap untuk dimakan.

KakChik lipat 4 sebab tu nampak macam bergulung. Selalunya buat bulat-bulat sebesar piring macam apam kelapa. Sedap dimakan dengan sirap penkek, nutella pun boleh, susu pekat pun sedap, paling tidak pun cicah dengan air teh 'o' panas. Mmmm yummy!

No comments:

Post a Comment

Click if you like

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails