Gulai Lemak Telur |
Bahan-bahan:
1 kotak santan segera 200ml
4 biji telur ayam
1 ulas bawang merah ditumbuk
1 inci lengkuas ditumbuk
1 sudu teh kunyit serbuk - lebih sedap kalau kunyit hidup tapi bekalan habis :(
1 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa.
Cara-caranya:
1. Masukkan santan ke dalam periuk dan tambahkan air hingga takat kuah yang dikehendaki. Kacau.
2. Panaskan santan atas api sederhana.
3. Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali telur. Masak hingga mendidih.
4. Kacau-kacaukan kuah agar tidak mendidih dan berbuih keluar.
5. Pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dalam kuah. Jangan kacau.
6. Bila telur kelihatan agak masak, kacau perlahan-lahan agar ia sebati dengan kuah tapi bahagian kuning beserta putih telur ada yg masih tidak hancur.
7. Bila telur sudah agak pejal, jangan sampai terlalu pejal nanti tak sedap. Bolehlah diangkat.
Selamat Berbuka!
akak selalu pakai telur itik, kalau pakai telur biasa sure tak menjadi mesti hancur..Gulai telur ni favourite akak ni..:-)
ReplyDeletekalau nak kira telur itik lagi sedap kak tapi takde stok kat rumah. tu yg guna telur ayam je. kakchik sengaja bagi dia hancur sikit sebab suami suka macam ni. katanya kuah meresap dlm telur.
ReplyDelete