Pages

Monday, September 6, 2010

Kobis Goreng Udang & Ikan Goreng Garam Kunyit

Kobis Goreng Udang
Bahan-bahan:
5 ekor udang sederhana besar, diperap dengan garam kunyit.
3 kelopak daun kubis dipotong kasar
2 ulas bawang putih ditumbuk
1 sudu besar sos masam manis
1 sudu besar sos tiram
air secukupnya untuk kuah
garam secukup rasa

Cara-caranya:
Panaskan minyak untuk menumis.
Tumiskan bawang putih dan masukkan udang.
Kacau-kacaukan udang dan bawang putih hingga naik bau dan udang separuh masak.
Masukkan kobis dan sos.
Gaul rata.
Tambahkan air. Bila mendidih tambahkan garam.
Bila kobis agak layu bolehlah diangkat.

Ikan Goreng Garam Kunyit
Tak payah letak resepilah sebab semua orang dah pandai nak buat kan?

2 comments:

Click if you like

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails